Profile mleczanowe

the_edge1Wykonujemy profile mleczanowe w terenie

Kwas mlekowy jest jednym z trzech parametrów określających wysiłek startowy zawodnika.

Chcąc określić aktualny stan wytrenowania zawodnika, należy określić  tzw. próg mleczanowy.

Próg mleczanowy jest to ostatnie obciążenie, po którym wzrasta stężenie kwasu mlekowego we krwi w sposób ciągły, czyli jest to ostatnie obciążenie, po którym pojawiają się beztlenowe procesy dostarczania energii.

Kwas mlekowy jest produktem ubocznym procesów energetycznych, który utrudnia kontynuowanie wysiłku. Mleczany spowalniają i blokują dostarczanie energii z wolnych kwasów tłuszczowych, potem wykorzystywana jest rezerwa energetyczna glikogenu zmagazynowanego w mięśniach i wątrobie.

Badanie stężenia kwasu mlekowego (mleczanu) we krwi, zarówno spoczynkowe jak i wysiłkowe, jest  testem diagnozującym wydolność i zdolność regeneracji zawodnika.DSC08458

Wartość progu beztlenowego jest parametrem niezwykle istotnym w diagnostyce sportowców. Próg beztlenowy można określić oznaczając stężenia kwasu mlekowego we krwi podczas trwania wysiłku, jest to próg mleczanowy (LT). W czasie treningu próg mleczanowy (LT) objawia się po znacznym wzroście obciążenia. Próg beztlenowy określany jest przy pomocy stężenia poziomu kwasu mlekowego we krwi, za pomocą urządzenia mierniczego działającego na podobnej zasadzie jak glukometr. Na pasek diagnostyczny pobiera się kroplę krwi z palca lub płatka ucha.

Test Żołądzia

Ego Power Lab bazuje na schemacie testu prof. Żołądzia z AWF Kraków. Test pozwala określić poziom wytrenowania, jest też ważną wskazówką dla trenera w celu wyznaczenia planów treningowych. Zaletą testu jest możliwość przeprowadzenia go w terenie, czyli w naturalnych warunkach biegaczy. Oprócz badania gwarantujemy analizę wyników i praktyczne wskazówki.

Test Żołądzia1

13307243_1223903610967446_1831642871410928317_n